Nieuwe eigenaar maakt van Vereenigingsgebouw Hengelo pareltje

27 februari 2016

De Roskam, 27 februari 2016

Hengelo – Het rijksmonumentale Vereenigingsgebouw aan de zuidzijde van het NS-station in Hengelo zal worden gerestaureerd en vervolgens een functie krijgen als hotel-restaurant met congres- en vergaderfaciliteiten [noot Infestos: afgesproken met Gemeente dat het gebouw één of meerdere van deze functies zal krijgen]. Dat is althans de bedoeling van de toekomstige eigenaar Ten Doeschot die destijds in Hengelo ook al het even rijksmonumentale Hotel ’t Lansink kocht, verbouwde en in oude glorie liet herrijzen.

Volgens wethouder Bron zal Ten Doeschot er een pareltje van maken. De aankoop vergt een symbolisch bedrag, maar de restauratie zal in de papieren lopen, lees in de miljoenen. Overigens maakt het Vereenigingsgebouw deel uit van wat in Hengelo het WTC-district wordt genoemd, de zakelijk-representatieve omgeving van het World Trade Center Twente dat zijn intrek neemt in de voormalige Hofstede MTS.

De geschiedenis van het Vereenigingsgebouw voert terug op de late negentiende eeuw. De grondleggende grootmaker Stork gaf in 1893 opdracht tot de bouw van het pand ten dienste van de arbeidende klasse. Het zou een toneelzaal moeten worden voor de metaalarbeiders van de onderscheiden Storkfabrieken. In de vorige eeuw werd het Vereenigingsgebouw enige keren uitgebreid in uiteenlopende architectonische stijlen en bouwcomponenten: pronkzuchtig aan de voorzijde, prachtpraktisch aan de achterzijde.

De gemeente sprak al jaren met Stork over een herbestemming van het Vereenigingsgebouw in het kader van het grootste binnenstedelijke herstructureringsgebied van Nederland: Hart van Zuid in Hengelo. In het kader van een packagedeal kwam het recent in principe rond, zo deelde Bron de gemeenteraad afgelopen week mee.

Bekijk volgend nieuwsbericht

Overname onderdelen Imtech Industrial Services door de Verwater Groep

Terug naar het overzicht