Alle lichten op groen voor Hengeloos Vereenigingsgebouw nieuwe stijl

19 april 2019

TC Tubantia, 19 april 2019

HENGELO – Aan alle voorwaarden is voldaan. De omgevingsvergunning is afgegeven en hoewel de bezwarentermijn nog loopt zijn er geen zienswijzen ingediend. Het zieltogende Vereenigingsgebouw wordt nu snel onder handen genomen.

„Alle bureaucratische belemmeringen zijn uit de weg genomen”, zegt wethouder Mariska ten Heuw, portefeuillehouder Hart van Zuid waarin het Vereenigingsgebouw straks een prominente plek inneemt. Het rijksmonument aan de Berfloweg wordt getransformeerd tot een hotel-restaurant met twaalf units voor logies en een congres- en vergaderruimte.

Hotel- en vergaderfaciliteiten

De juridische overdracht van het pand zal binnenkort plaatsvinden aan de nieuwe eigenaar Bernard ten Doeschot. Hij koopt het pand voor het symbolische bedrag van 1 euro. Daar tegenover staat de verplichting om het gebouw te restaureren en, zoals hij zelf wil, er hotel- en vergaderfaciliteiten aan toe te voegen. Al met al kosten restauratie en nieuwbouw miljoenen euro’s. Ten Doeschot wil het Vereenigingsgebouw zijn oorspronkelijke architectuur teruggeven. Ook de tuin inclusief groen en vijvers horen daarbij.

„Dat is nog een forse klus”, aldus de wethouder. „Ten Doeschot is nu op zoek naar een aannemer die dat allemaal aankan. Hij is ook op zoek naar een exploitant die het horecadeel straks voor zijn of haar rekening wil nemen.”

‘Kers op de taart’

De gemeente kende al in 2016 een intentie-overeenkomst met Infestos, het bedrijf van Ten Doeschot. Zoals de toenmalige wethouder Jan Bron zei: „De onderhandelingen verliepen goed en soms ook pittig. Hij vroeg: wat mag ik daar doen? En wij vroegen: Wat ga je daar doen?” Zo gingen de partijen van schetsontwerp naar ontwerp. Uiteindelijk moet het Vereeningsgebouw nieuwe stijl straks ‘de kers op de taart’ in Herstructureringsgebied Hart van Zuid worden.

Infestos, gevestigd in een voormalige fabrikantenvilla aan de Oldenzaalsestraat in Enschede, richt zich op het duurzaam renoveren en in ere herstellen van industriëel erfgoed. In 2009 kocht bedrijf hotel ’t Lansink dat werd gerenoveerd en uitgebreid. Ten Doeschot verdiende een vermogen met het bedrijf Norit, waarvan hij mede-eigenaar was. Hij woonde jarenlang in Hengelo. Tegenwoordig behartigt hij zijn belangen vanuit Zwitserland.

Bekijk volgend nieuwsbericht

Nederlandse top-schaatsploeg wordt omarmd door nieuw initiatief omtrent talentontwikkeling

Terug naar het overzicht